I måndags skedde ett sprängattentat vid ett ställverk i Råcksta i västra Stockholm. Sverige har blivit det mest extrema landet i väst när det gäller sprängningar. Vi behöver diskutera hur vi bryter den trenden och får stopp på det lågintensiva krig som pågår. Ett lämpligt forum borde vara konferensen Folk och Försvar som börjar nu i helgen.


I måndags morse strax efter 04.00 detonerade en sprängladdning vid ställverket i Råcksta som förser en stor del av Stockholm med elektricitet.

Laddningen var placerad invid en port ner till ett bergrum under ställverket.

Ställverket och bergrummet är klassat som ett skyddsobjekt och viktigt för rikets säkerhet. Ellevio som driver ställverket får inte svara på några frågor avseende skador, om någon gjorde intrång eller vilken utrustning som finns i bergrummet. Man svarar inte heller på vilka följder ett attentat kan få.

I förra veckan refererade Dagens Industri till en studie publicerad i European journal on criminal policy där det framkom att Sverige är värst avseende sprängningar med hemgjorda bomber och granater i hela Europa och Nordamerika. Dessutom är det 10 gånger mer dödligt våld mot unga män i Sverige än i Tyskland. Även det icke dödliga våldet är värst jämfört med resten av västvärlden. 

Det pågår ett lågintensivt krig i Sverige och det är en fråga som måste diskuteras.

På söndag börjar den årliga konferensen Folk och Försvar om säkerhetspolitik, försvar och samhällets krisberedskap. Det borde vara ett lämpligt tillfälle att diskutera detta.

Det är känt sedan tidigare att det räcker med ett fåtal sprängladdningar för att slå ut hela södra Sveriges elförsörjning i veckor, kanske månader.

Om vi som följd av detta får fullständig utslagning av telekomnäten och internet, som vi diskuterade i föregående inlägg, uppstår kaos.

Vi behöver diskutera hur vi bryter trenden av att vara det mest extrema landet i väst när det gäller sprängningar och hur vi får stopp på det lågintensiva krig som pågår.

------------

 --------------

Stöd Swebbtv på olika sätt:

- Skicka dina tips eller förslag på "inskickade klipp" till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

- Göra översättningar av program till engelska. Skicka mail om du är intresserad

- Se alla våra program på vår hemsida www.swebbtv.se och berätta för andra

- Stödja ekonomiskt på Swish 123 535 86 92 (OBS Nytt), eller bankgiro 147-0558.

Du kan också donera direkt eller som månadsgivare på bankkonto 9235-229 1186 (9235 är clearingnummer).

Stort tack för ditt stöd!!!

Här finns beskrivningar och kommentarer på våra program. Skicka gärna synpunkter och tips till info@swebbtv.se

Vill du bidra ekonomiskt går det bra på

• Swish 123 535 86 92 

• Bankgiro 147-0558.

Tack för ditt moraliska och ekonomiska stöd!

Mikael Willgert
Svensk Webbtelevision

 GLOBAL COMPACT

pdfHär är Swebbtvs översättning till svenska av FNs migrationsramverk - Global Compact for Migration! (Draft)

Tre Swebbtv-följare har översatt hela det 34-sidiga dokumentet till svenska. Stort tack till översättarna!

En tittare har hittat FNs rapport från år 2000. Här är rapprten som pdf pdfFNs rapport 17 mars 2000 Migration Replacement

 

Global Compact Nej tack

Använd gärna loggan (högerklicka och spara)